Winter in Thassos

Χειμώνας στη Θάσο

Αναρωτιέστε πώς είναι ο χειμώνας στη Θάσο; Ελάτε να φτιάξουμε μια λίστα μαζί αν έχετε στα σχέδια σας να επισκεφτείτε τη Θάσο τον χειμώνα!

IMG_20221014_195224_827@iamstavrosk

Πρώτα από όλα ο καιρός. Η ρουτίνα των Θασίων εξαρτάται πολύ από τον καιρό όσον αφορά τις χειμερινές δραστηριότητες τους. Ο χειμώνας «καθορίζεται» από τις λέξεις που έμαθα από τον πατέρα μου σε μικρότερη ηλικία «νοτιάδες» και «βοριάδες».

Ο Νοτιάς, είναι ο άνεμος που έρχεται από την Αφρική και αρκετές φορές μέσα στο χρόνο φέρνει άμμο και σκόνη από τις αφρικανικές ερήμους. Αποτέλεσμα του νοτιά είναι η  αύξηση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες αλλά και της υγρασίας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Αντιθέτως, ο βοριάς είναι ο άνεμος που έρχεται από το δυτικό ημισφαίριο, φέρνοντας χαμηλές θερμοκρασίες και προκαλεί θαλασσοταραχή στα βόρεια του νησιού, ενώ συχνά μπορεί να επηρεάζεται η κυκλοφορία των φέρι μποτ.

Τι να κάνετε στη Θάσο τον χειμώνα;

Ancient Theater - Limenas

1. Επίσκεψη στον Λιμένα και στον αρχαιολογικό χώρο της παραλίας Αλυκή

Η πρωτεύουσα της Θάσου, ο Λιμένας, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξερευνήσετε τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι στην πρωτεύουσα. Ο καιρός είναι ο κατάλληλος για να εξερευνήσετε τις ομορφιές της πόλης χωρίς τη ζέστη του καλοκαιριού. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου και να μην αφήσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε βαθύτερα στην ιστορία της Θάσου. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τον ανοιχτό - αρχαιολογικό χώρο στην παραλία της Αλυκής. Η θέα στο Αιγαίο κατά την διαδρομή είναι μοναδική.

2. Ορειβασία

Όπως μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο στο blog μας, η Θάσος είναι ένα από τα καλύτερα νησιά για πεζοπορία. Η έντονη βλάστηση του νησιού «προέρχεται» από την ελιά και ιδιαίτερα από τα πεύκα, δεν υπάρχει καμία εποχή του χρόνου χωρίς φύλλα, γρασίδι ή λουλούδια. Σίγουρα η πεζοπορία είναι η καλύτερη δραστηριότητα για να ανακαλύψετε τη φυσική ομορφιά της Θάσου και να αναρριχηθείτε στο πιο διάσημο βουνό Υψάριο.

FB_IMG_1617181748926
@iamstavrosk

3. Ελαιοσυγκομιδή

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας συλλογής των ελιών. Σχεδόν κάθε ντόπιος έχει αρκετά ελαιόδεντρα. Έτσι, αν αναρωτιέστε πώς γίνεται η όλη διαδικασία του ελαιολάδου, μη διστάσετε να ρωτήσετε έναν ντόπιο και σίγουρα θα μάθετε.

IMG_20191103_160056_144

4. Ανακαλύψτε χωριά και τις πιο διάσημες παραλίες

Η Θάσος είναι γεμάτη από ορεινά χωριά που απαιτούν μια μέρα εξερεύνησης. Θα απολαύσετε όμορφη θέα και απίστευτα τοπία. Φροντίστε να συμπεριλάβετε το χωριό Παναγία, το μικρό ή το μεγάλο Καζαβίτι και το Κάστρο (περιοχή Λιμενάρια), στη λίστα με τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε. Η θέα από το Κάστρο είναι μοναδική!!

about thassos porto thassos palataki

Οι παραλίες της Θάσου το χειμώνα είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το καλοκαίρι. Μπορείτε να απολαύσετε την ακατέργαστη ομορφιά τους. Οι ηλιόλουστες μέρες είναι περισσότερες από ό,τι νομίζετε. Στρώστε την πετσέτα σας και αφήστε τον ελληνικό ήλιο να κάνει τα μαγικά του.

5. Γκιόλα - Giola Lagoon

Το διασημότερο μέρος της Θάσου, η φυσική πισίνα Γκιόλα, σας περιμένει. Αν και το νερό μπορεί να είναι πολύ κρύο για κολύμπι, το Instagram και τα social media σας θα σας ευχαριστήσουν για τις φωτογραφίες που θα τραβήξετε εκεί. Αν είστε λάτρης της φωτογραφίας μην διστάσετε να επισκεφτείτε τη Giola.

giola@spathumpa

Αν και το νησί είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Θάσο τον χειμώνα!