Θάσος: Το νησί του Αιγαίου, Ελλάδα - Porto Thassos
Θάσος: 'Ενα μοναδικό νησί

Διαβάστε πληροφορίες για την όμορφη Θάσο

Τοποθεσία

Ιστορία

Το νησί της Θάσου είναι το βορειότερο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ως Σμαραγδένιο. Το προσωνύμιο αυτό έχει δοθεί λόγω της πλούσιας βλάστησης και των μεγάλων δασικών εκτάσεων τα οποία έχουν καταστήσει τη Θάσο πανέμορφο τουριστικό προορισμό. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Είναι με διαφορά το πιο πράσινο νησί όλης της Ελλάδας. Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων όπως επίσης και ο τουρισμός. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης και με την ελαιοπαραγωγή, τη μελισσοκομία, την οινοποιεία και την εξόρυξη μαρμάρων. Το λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι αρκετά γνωστό και εντυπωσιακό καθώς μετράει πολλούς αιώνες ύπαρξη.

 

Αξιοθέατα

Λόγω της μεγάλης και περίφημης ιστορίας της, η Θάσος είναι πλούσια σε αρχαιολογικά και Ιστορικά μνημεία. Τα περισσότερα μνημεία που έχουν διασωθεί είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Θάσου! Επίσης έντονη είναι η προσέγγιση και στο περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου Θεάτρου και της Αρχαίας Αγοράς όπου κάθε χρόνο γίνονται ξεχωριστά φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις! Στην συνεχεία αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη στο περίφημο μουσείο του γλύπτη Πολύγνωστου Βαγή στην Ποταμιά θα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για τους λάτρεις του περιεχομένου αυτού. Έντονη είναι η προσέλευση πολλών επισκεπτών στο Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ το οποίο βρίσκεται μετά την Αλυκή στον περιφερειακό δρόμο Ποταμιάς – Λιμενάρια. Ξεχωριστό γεγονός για την μονή αυτή είναι ότι βρίσκεται φυλαγμένο ένα κομμάτι Τιμίου Ήλου δηλαδή ένα μέρος από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για την Σταύρωση του Χριστού. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της Θάσου.

Αρχαίο Θέατρο

Κατασκευασμένο σε μία φυσική κοιλότητα του λόφου στο Λιμένα βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Θάσου. Η πρώτη ανασκαφή έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1921 και αποκαλύφθηκαν το κοίλο του θεάτρου, η ορχήστρα, οι πάροδοι και ένα τμήμα της σκηνής. Στις αρχές του 3ου πΧ αιώνα χτίστηκε η σκηνή με μαρμάρινη πρόσοψη και το προσκήνιο αφιερώθηκε στον Διόνυσο. Τον 1ο αιώνα μΧ το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα και πόρτες έκλεισαν τις παρόδους. Εκείνη την εποχή ανακαινίστηκαν τα εδώλια σε πολλά από τα οποία είναι χαραγμένα ονόματα ανθρώπων.

Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Το μοναστήρι του αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέχει από το Λιμένα 33 χλμ. Είναι χτισμένο σε γκρεμό πάνω από τη θάλασσα με θέα το Αιγαίο Πέλαγος και το Άγιο Όρος. Είναι ένα γυναικείο μοναστήρι και εξαρτάται πνευματικά από την αγιορείτικη μονή Φιλοθέου. Στην ιερά μονή φυλάσσεται κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρος από τα καρφιά της σταύρωσης του Χριστού.

 

  

Παραλίες

Ένας λόγος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς το νησί της Θάσου είναι οι καθαρές παραλίες που η έκταση τους φτάνει τα 115χλμ, με κύρια χαρακτηριστικά τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και τις αμμουδιές.

Δείτε επίσης...

Σκάλα Ποταμιάς (Golden Beach)

Η Σκάλα Ποταμιάς προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε γαλήνιες οικογενειακές διακοπές και σε κοντινή απόσταση από το Porto Thassos βρίσκονται εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα τουριστικά καταστήματα της παραλίας Χρυσής Αμμουδιάς - Χρυσή Ακτή.

Πώς θα έρθετε

Η ταχύτερη ή συντομότερη διαδρομή για τη Θάσο είναι από την Κεραμωτή και είναι και η πιο δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπάρχουν αναχωρήσεις κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόνο 35 λεπτά.