Πεζοπορία Θάσος - Διακοπές στη Θάσο

Πεζοπορία στη Θάσο

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Μονοπάτια, κοιλάδες, δάση, απέραντη φυσική ομορφιά συναντά ο λάτρης της πεζοπορίας στη Θάσο όλες τις εποχές του χρόνου. Τα αμέτρητα μονοπάτια της Θάσου, τα οποία συνδέουν χωριό με χωριό απευθύνονται σε ευρύ κοινό καθώς μπορούν να  τα επισκεφθούν τόσο έμπειροι ορειβάτες όσο και αρχάριοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

FB_IMG_1617181820048

Photo Credits: @ufoczki_martin

ΠΟΤΑΜΙΑ – ΥΨΑΡΙΟΝ ΟΡΟΣ

Η διασημότερη διαδρομή στη Θάσο είναι η ανάβαση στο Υψάριο Όρος από το χωριό Ποταμιά. Η κορυφή του βουνού ύψους 1206 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για κάθε πεζοπόρο. Η διαδρομή, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σηματοδοτημένη είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και απαιτούνται περίπου 4- 5 ώρες για την κορυφή.

FB_IMG_1617181797783

Photo Credits: @ufoczki_martin

Το καλοκαίρι, ειδικότερα, συναντάς κάθε απόχρωση πρασίνου καθώς τα πλατάνια, οι καστανιές, τα πεύκα, τα ελαιόδεντρα σε συνδυασμό με τον καταγάλανο ουρανό συμβάλλουν στη δημιουργία ενός  μαγευτικού τοπίου. Ο στόχος για την κορυφή του Υψάριου σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις και να μην χαλαρώσεις ούτε λεπτό. Στο τέλος της διαδρομής, ανταμείβεσαι αντικρίζοντας την εκθαμβωτική θέα της Σκάλας Ποταμιάς και της Χρυσής Αμμουδιάς από ψηλά.

Διαδρομή προς το Υψάριο, επίσης, υπάρχει από τον Θεολόγο και από τις Μαριές από την λίμνη.

Εκδρομές διοργανώνονται από τον ορειβατικό σύλλογο Θάσου και από πολλά τουριστικά πρακτορεία.

Travel Tips

**Για την ανάβαση στο Υψάριο απαιτείται κατάλληλος ορειβατικός εξοπλισμός, νερό, καπέλο**

**Φωτογραφική μηχανή**

FB_IMG_1617181748926

Photo Credits: @ufoczki_martin


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑΣΟΥ

Για ορειβασία στη Θάσο, πολύ γνωστή διαδρομή ακολουθώντας το μονοπάτι από το Αρχαίο Θέατρο του Λιμένα και σε ύψος περίπου 140 μέτρων από την θάλασσα βρίσκεται η Ακρόπολη.

Η διαδρομή είναι αρκετά σύντομη και ευκόλη. Στον πρώτο λόφο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, οπού ο επισκέπτης συναντά τα μαρμάρινα τείχη. Υπολογίζεται ότι χτίστηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους πρώτους κατοίκους της Θάσου, τα οποία τους προστάτευαν από τους πειρατές και από ξένες εισβολές. Επιπλέον, έχουν διασωθεί δύο πύργοι και το παρεκκλήσι.

Ancient Theater - Limenas

Photo Credits: @pinterest

Διασχίζοντας το μονοπάτι και φτάνοντας στο δεύτερο λοφίσκο βρισκόταν ο αρχαίος ναός της θεάς Αθηνάς, ο οποίος χρονολογείται ότι χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν διάφορα πήλινα και αγγεία.

Φτάνοντας στην κορυφή και στον τρίτο λόφο της Ακρόπολης, θα βρείτε τον ιερό του Πάνα. Ο θεός Πάνας κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Θάσου καθώς θεωρούνταν ο προστάτης των άγριων ζώων και των βοσκών. Εκεί, ο επισκέπτης συναντά μέσα στο βράχο την απεικόνιση του Θεού Πάνα.

Η θέα του Λιμένα, από τον τρίτο λοφίσκο είναι μαγευτική καθώς και το ηλιοβασίλεμα από το σημείο είναι μοναδικό.

Travel Tips

**Για την ανάβαση χρειάζεται κατάλληλος ρουχισμός, υποδήματα και νερό**

nikana ipsario

Photo Credits: @nikana